Mindfulness is momenteel helemaal hip en happening. Het is werkelijk een trending moment, specifiek uitgedrukt: de hashtag #mindfulnessinamerica is op dit moment trending op Twitter. Maar zelfs voordat Jewel en Anderson Cooper hun krachten bundelden voor deze meditatievorm, was meditatie (en specifiek mindfulness-meditatie) steeds populairder geworden, dankzij handige apps zoals Headspace en studies die de blijvende effecten van deze mindfulness-meditatie op lichaam en geest aanprezen. Maar zijn deze apps ook echt zo effectief als een serieuze meditatietraining? En hebben de bevindingen van deze korte studies enige basis in de realiteit?
Daniel Goleman, co-auteur van het boek Altered Traits: Science vertelt hoe meditatie je geest, hersenen en ook het lichaam kan veranderen. Dan is naast psycholoog ook een wetenschapsjournalist die bekend is om zijn vele boeken over o.a. emotionele intelligentie. Hier valt ook zijn het bestverkochte boek Emotionele Intelligentie onder. In het boek Altered Traits waadden hij samen met zijn co-auteur Richard Davidson door de meer dan duizenden onderzoeken die zijn gepubliceerd over mindfulness en onderzochten ze op welke gegevens we juist moeten letten en wat we als hype zouden moeten negeren. Ze onthullen in dit boek ook de nieuwste resultaten uit het eigen lab van Davidson: gegevens die aangeven wat de toekomst van mind-training methoden zou moeten zijn.
Rust en kalmte
Vandaag de dag wordt het leven van vele mensen ervaren als druk. Er is veel druk en stress op de werkvloer en het sociale leven vraagt ook enorm veel aandacht. Door de komt van sociale media lijkt de druk op het streven naar een perfect leven alleen maar toegenomen. Het is daarom niet vreemd dat zoiets als mindfulness-meditatie zo populair is. Er is veel vraag naar rust en kalmte. Hier speelt de markt slim op in met eindeloos veel trainingen, apps, cursussen en meditatie vakanties. Maar hoe werkt deze meditatie vorm nu letterlijk in het brein?
Positieve neuronen
Hoe jouw brein werkt, hangt af van verschillende factoren. Hormonen zorgen voor een goede doorstroom van neuronen in jouw brein, die vervolgens jouw gedachte, emoties en gevoel bepalen. Door stress kunnen bepaalde stresshormonen in overvloed raken, met als gevolg verandering van neuronen. Jouw brein kan letterlijk minder goed functioneren. Door een gebrek aan de juiste neuronen kan niet alle informatie vanuit het brein op ideale wijze naar het lichaam worden gestuurd. Hierdoor kunnen zelfs lichamelijke klachten ontstaan.
Door te mediteren en middels deze mindfulness-meditatie je te focussen op het hier en nu, herstel je letterlijk je geest en lichaam. De positieve neuronen worden gestimuleerd en kunnen zich vrij bewegen.
Hoe begin je aan mindfullness meditatie
Natuurlijk kun je zelf in het klein beginnen met een handige meditatie app. Dit is een perfecte manier om kennis te maken met meditatie en te zien of dit iets voor jou is. Maar wil je de beste vruchten plukken en genieten van het beste resultaat? Zoek dan een erkende meditatiecoach en schrijf je in voor een sessie of training. Je kunt dit persoonlijk doen, maar ook in groepsverband. Een ideale optie is om een weekend of week helemaal toe te wijden aan rust en kalmte. Zoek een reis bij jou in de buurt die mindfulness-meditatie aanbiedt om helemaal tot rust te komen.
In een wereld die steeds drukker lijkt te worden, is mindfulness de perfecte manier om jouw leven in balans te houden.